FOSSCOMM 2018 – Ηράκλειο 13 & 14/10

Έρχεται στο Ηράκλειο για πρώτη φορά η FOSSCOMM, το συνέδριο κοινοτήτων Ελεύθερου/ Ανοικτού λογισμικού που διοργανώνεται φέτος από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Πανεπιστημίου, το Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών και το Labaki Hackerspace. Θα πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εδώ μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα. Τα μέλη της ΚοινΣΕπ CommonsLab συμμετέχουμε με τις παρακάτω ομιλίες:

 

Συνεταιριστικές Αρχές και Ελεύθερο Λογισμικό
2018-10-13, 16:20–18:20, Amph. B
Το εργαστήριο αφορά την προσομοίωση μιας αρχικής διαδικασίας συμφωνίας, μεταξύ των μελών μιας συνεργατικής ομάδας – συνεταιρισμού, βασισμένη στις συνεταιριστικές αρχές όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από το συνεταιριστικό κίνημα τους τελευταίους 2 αιώνες συνεταιριστικής δράσης. Αφορά άτομα που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας συνεταιριστικής επιχείρησης ή απλά θα θέλανε να ενημερωθούν σχετικά με τις συνεταιριστικές αρχές και πως αυτές συνδυάζονται με τις βασικές ελευθερίες του ελεύθερου λογισμικού.
Το εργαστήριο θα έχει δυο σκέλη:
α. Εισαγωγή στις συνεταιριστικές αρχές
β. Η νομική μορφή του συνεταιρισμού σαν μια πρόταση επιχειρηματικής οργάνωσης ατόμων που ασχολούνται με το ελεύθερο λογισμικό

 

IoT Freedom and Security
2018-10-14, 12:05–12:35, Amph. A
Όλο και περισσότερες συσκευές, που παλιότερα ήταν απομονωμένες, τώρα συνδέονται στο διαδίκτυο, το Internet of Things (IoT). Αυτές οι συσκευές λαμβάνουν και στέλνουν δεδομένα online. Αυτή η δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε ή οτιδήποτε στο κόσμο έχει αλλάξει δραστικά την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία στις συσκευές. Σε αυτήν την ομιλία θα διερευνήσουμε πώς σαν χρήστες, hackers, προγραμματιστές αλλά και σαν πολίτες μπορούμε να δράσουμε σε αυτή την νέα κατάσταση. Να μιλήσουμε για τις νέες απειλές και τις νέες ευκαιρίες και τις διαθέσιμες και πιθανές λύσεις για αυτές.

 

plirosouSOSTA a free software Android app for workers payment & rights
2018-10-14, 14:45–15:15, Amph. B
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αρκετοί εργαζόμενοι εργάζονται σαν ωρομίσθιοι και πληρώνονται απλώς το πολλαπλάσιο των ωρών που εργάζονται ενώ δικαιούνται περισσότερα. Η Ελληνική εργατική νομοθεσία δίνει δικαίωμα για παραπάνω πληρωμή για διάφορες περιπτώσεις αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Το plirosouSOSTA είναι μια απλή εφαρμογή Android που θέλει να πληροφορήσει τους χρήστες για τα εργατικά τους δικαιώματα και την πληρωμή που δικαιούνται. Ο χρήστης καταγράφει τις ώρες εργασίας και ανάλογα με το συμφωνηθέν ωρομίσθιο, ηλικία, χρόνια προϋπηρεσίας η εφαρμογή υπολογίζει τι πρέπει να πληρωθούν βάση της Ελληνικής εργατικής νομοθεσίας. Η εφαρμογή έχει περιορισμούς και για χάρη της απλότητας έχουν γίνει κάποιες γενικές παραδοχές. Στην ομιλία θα δούμε την συνεργατική διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης μαζί με μέρος του κώδικα. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστή σε συνεργασία με χρήστες, δικηγόρους και γραφίστες και σύντομα οδεύει για αναβάθμιση με νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες που θα συζητηθούν.