(Ελληνικά) Εργαστήριο μη βίαιης επικοινωνίας για συνεργατικά εγχειρήματα 1-2 Απρίλη 2017

[:el]Διήμερο βιωματικό Εργαστήρι για συνεργατικά εγχειρήματα και οριζόντιες συλλογικότητες

Σάββατο 1/4: 10.00 – 19.00

Κυριακή  2/4: 10.00 – 19.00

Ειδική τιμή: 75€+ΦΠΑ

Χώρος: Commons Lab (Εθν. Αντιστάσεως 73, Ηράκλειο)

Ένα από τα στοιχήματα της εποχής μας είναι η δοκιμή νέων σχημάτων οργάνωσης και διοίκησης ομάδων, οργανισμών και εγχειρημάτων. Έχοντας στο ιστορικό μας χιλιάδες χρόνια ιεραρχικής κοινωνικής οργάνωσης, πολλοί από εμάς δοκιμάζουμε νέους τρόπους αυτοοργάνωσης, εφαρμόζοντας οριζόντιες δομές και συλλογικές διαδικασίες.
Ωστόσο, όλες οι ομάδες, επίσημες ή ανεπίσημες, εργασιακές ή εθελοντικές, ιεραρχικές ή οριζόντιες, έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των εσωτερικών συγκρούσεων και τις δυσκολίες στην επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της. Όταν μάλιστα μία ομάδα επιχειρεί να πειραματιστεί σε νέους τρόπους, οι δυσκολίες είναι συχνά τόσο μεγάλες που το έργο της ομάδας δυσχεραίνεται ή και διακόπτεται.

conflictoΗ Μη Βίαιη Επικοινωνία μας βοηθά να διαχειριστούμε αυτά τα ζητήματα, όχι μόνο σε προληπτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο αντιμετώπισης συγκρούσεων και προβλημάτων που ήδη υπάρχουν και δυσκολεύουν το έργο της ομάδας και την ποιότητα ζωής των μελών της. Η γλώσσα της Μη Βίαιης Επικοινωνίας μάς δίνει τη δυνατότητα να οικοδομήσουμε ουσιαστικές και ισορροπημένες σχέσεις, στην προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή και έτσι να αλλάξουμε τη δυναμική της συνύπαρξης με τους γύρω μας.

Ο στόχος της εκπαίδευσης είναι να μάθουμε να:

 • Εκφράζουμε με καθαρότητα και ειλικρίνεια αυτά που αισθανόμαστε και αυτά που θέλουμε από την ομάδα, με ένα τρόπο που αυξάνει την πιθανότητα οι άλλοι να μας καταλαβαίνουν και να μας αντιμετωπίζουν ανθρώπινα
 • Δημιουργούμε ένα γόνιμο χώρο έκφρασης για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και να τα ακούμε με τρόπο που καλύπτει τόσο εμάς όσο και αυτά
 • Διατυπώνουμε αιτήματα προς την ομάδα με τρόπο που διευκολύνει τους υπόλοιπους να ανταποκριθούν σε αυτά που ζητάμε
 • Λέμε όσα μας αρέσουν, εκφράζοντας πλήρως την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας
 • Διατυπώνουμε όσα δεν μας αρέσουν χωρίς να αποκρύπτουμε τίποτα, αλλά και χωρίς να συμβάλλουμε στην ένταση
 • Λαμβάνουμε αποφάσεις συλλογικά, με όσο το δυνατό λιγότερο κόπο και συναισθηματικά υπόλοιπα
 • Διαχειριζόμαστε τις συγκρούσεις με δημιουργικό τρόπο

rsz_1rsz_dsc00396Η εκπαίδευση γίνεται μέσα από:

 • διαδραστικές ασκήσεις
 • χορό
 • τραγούδι
 • παιχνίδiα ρόλων
 • ομαδικό μοίρασμα

Ο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, μέσα στις οποίες θα μπορέσουμε να δοκιμάσουμε διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας και αντιμετώπισης καθημερινών καταστάσεων.
Η εκπαίδευση έχει βιωματικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει προσωπικά μοιράσματα και έκφραση συναισθημάτων.

Σε ποιους απευθύνεται:
Το εργαστήρι απευθύνεται σε μέλη συνεργατικών εγχειρημάτων, οριζόντιων ομάδων, εθελοντικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων που λειτουργούν με αυτοοργάνωση και συλλογική λήψη αποφάσεων.

rsz_1146853_845336385527704_6891669520247239573_oΤο εργαστήρι φιλοξενείται στο Commons Lab (Εθν. Αντιστάσεως 73, Ηράκλειο).
Οι ώρες διεξαγωγής του εργαστηρίου
είναι οι εξής:

Σάββατο 1/4: 10.00 – 19.00

Κυριακή  2/4: 10.00 – 19.00

 

Θα υπάρχουν επαρκή διαλείμματα για μεσημεριανό φαγητό, καφέ και ξεκούραση.

Ειδική τιμή: 75€+ΦΠΑ

Δηλώστε συμμετοχή αποστέλλοντας email στο info@non-violence.gr

Θα προτιμηθούν άτομα που εμπλέκονται σε σχετικά εγχειρήματα. Μαζί με τη δήλωση συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν πληροφορίες σχετικά με τη συλλογικότητα στην οποία ανήκουν και τις ανάγκες που επιδιώκουν να καλύψουν με τη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση.

Εκπαιδευτής: Γιώργος Τσιτσιρίγκος

13179008_272354609768285_4821919883779522034_n-2O Γιώργος Τσιτσιρίγκος συντονίζει εκπαιδεύσεις στη Μη Βίαιη Επικοινωνία εδώ και 5 χρόνια. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας επίσημης πιστοποίησης στο Nonviolent Communication από το διεθνές Κέντρο Μη Βίαιης Επικοινωνίας (CNVC). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το βασικό βιβλίο του Μάρσαλ Ρόζενμπεργκ «Nonviolent Communication, A language of life», το οποίο έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Κοντύλι με τίτλο «Μη Βίαιη Επικοινωνία, Η γλώσσα της καρδιάς».

 [:]